Shopping Cart

Pozovite nas na: +381 60 7555 174

Besplatna isporuka već od 2500 RSD. Detlaji

Paket u vašim rukama za 24 sata. Detalji...
Lista najboljih hrana za pse

Najbolja hrana za pse u Srbiji – lista od 3 najbolje

Ukoliko čitate ovo, to znači da vas jako zanima koja je najbolja hrana za pse. To ćete svakako ovde i saznati, ali pre toga, da prvo utvrdimo kriterijume prema kojima ćemo objektivno doći do te odluke.

U stvari, znate šta, reći ćemo vam odmah rezultat broj 1.

Najbolja hrana za pse u Srbiji je Orijen original. Tačka.

najbolja hrana za pse - orijen original

Ukoliko vas zanima kako smo došli do ove odluke, ako vas zanima lista najboljih hrana za pse, ukoliko želite da vidite koje su i ostale visoko rangirane hrane i ako vas zanima šta je sve to što jednu hranu za pse čini dobrom, molimo vas nastavite sa čitanjem ovog, nadamo se, korisnog teksta.

Različiti pristupi proizvodnji hrane za pse

Hrana za pse se danas kupuje svuda, pravi se svuda, ali se pristupi proizvodnji jako razlikuju. To je jako važno, jer se odražava na kvalitet hrane, a hrana će, u najvećem broju slučajeva, direktno uticati na zdravlje pasa.

Neki proizvođači kao glavne adute izdvajaju kvalitetne namirnice i prirodu, neki se u potpunosti oslanjanju na nauku i rezultate naučnih istraživanja, a neki na čist analitički sastav i pragove koje su postavila autoritativna tela.

Iz ovoga možemo da izvučemo tri osnovna pristupa proizvodnje hrane za pse:

 • biološki prikladni pristup,
 • naučni i
 • sirovi tehnološki.

Biološki prikladni (BARF) pristup ogleda se u tome da se u hrani oponašaju obroci koje bi pas imao da živi slobodno u prirodi. Pas kroz takvu ishranu dobija sve što mu je potrebno, bez ikakvih dodataka.

Hrana za pse koja se oslanja na BARF pristup je za sada definitivno najbolje rešenje.

Naučni pristup se ogleda u tome se kroz obrok obezbede svi potrebni nutrijenti, ali izvori iz kojih ti nutrijenti dolaze ne moraju nužno biti iz prirodnog staništa pasa, kao što ne moraju ni nužno biti životinjskog porekla.

Ti obroci su kreirani u laboratorijama, izbalansirani su, ulazi se duboko u (bio)hemiju namirnica i nutrijenata, kao i fiziologiju pasa, pa se tako došlo do izuzetnih dostignuća.

Ovakve hrane, koje su bazirane na naučnom pristupu, mogu biti klasične komercijalne ali i tzv. dijete, koje se mogu kupiti isključivo po preporuci veterinara.

Dijete za pse su moćna ishrana. To je specifična hrana za pse koja uspeva da produži život bolesnim psima. Psi danas mogu da žive sa dijabetesom, sa teškim alergijama, sa insuficijencijom bubrega i jetre itd.

najbolja hrana za pse - naučni pristup

Sirovi tehnološki pristup proizvodnji hrane za pse je najrasprostranjeniji. On se ogleda u tome da se ispoštuju zadati parametri regulatornih tela, tj. da se dođe do minimalnih ili preporučenih vrednosti svakog elementa koji je analitičkim sastavom predviđen. Neretko se u ovo uključuje i ekonomičnost, tj. da se dosegnu zadati zahtevi sa što manje potrošenog novca.

Zbog svega ovoga došlo se do tako velikih razlika u ceni, koje mogu da idu i do 20 puta.

Praktično na jednoj strani imate tehnologa koji ima tablicu sa vrednostima koje treba da dosegne i sa druge strane namirnice koje taj tehnolog treba da iskoristi.

Koji je pristup najbolji?

Mi smo mišljenja da priroda treba da se sluša, a da onda kada ona postaje nemoćna, nauka priskače u pomoć. Mislimo da pse treba hraniti što prirodnije dok je god to moguće.

Međutim, šta to konkretno znači? Kako to slušati prirodu?

To znači da moramo prihvatiti činjenicu da su psi mesojedi i da im u skladu sa tim treba obezbeđivati kvalitetne obroke, koji su im anatomski, fiziološki, pa i evolucijski predodređeni.

To znači da pas ide na određeni režim ishrane (koji se razlikuje od normalnog, prirodnog) samo ako mora.

To znači da pse ne pretvaramo u vegetarijance, ukoliko smo mi to sami ili zato što mislimo da tako treba. Pas postaje vegetarijanac samo onda kada je to apsolutno neophodno za njegovo zdravlje i život, i to je odluka koju jedino veterinar može da donese.

To znači da se treba potruditi da se svaki obrok jednog psa oponaša, da bude što je moguće sličniji obroku koji bi taj pas imao da u prirodi slobodno i sam živi.

Šta je dobra hrana za pse? Kako je identifikovati?

Imajući sve pređašnje na umu, moramo sebi postaviti sledeća pitanja, koja će nas dovesti do pravilnog načina razmišljanja u potrazi za najboljim hranama za pse:

 1. Koliko i kakvog mesa sadrži jedna hrana za pse?
 2. Da li hrana sadrži veštačke dodatke i netipične sastojke?
 3. Da li hrana sadrži dehidrirane mesne sastojke i kakvo je njihovo poreklo?
 4. Odakle dolaze sve namirnice i da li su pogodne i za ljudsku ishranu?

Prvo pitanje se odnosi na količinu, svežinu i raznovrsnost mesa u hrani za pse, što je zapravo ključna stvar. Ako aktivirate logiku, shvatićete da jedan pas, ili još bolje rečeno – vuk u prirodi – svakoga dana ima nešto drugo na meniju.

Danas može da ulovi zeca, sutra može da nađe gnezdo neke ptice sa jajima, prekosutra može uloviti fazana, sledeći dan ribu iz reke ili potoka…

Ovo nedvosmisleno ukazuje na raznovrsnost hrane koja je u prirodi dostupna, što je neizmerno važno. Različiti izvori hrane sa sobom donose i različite hranljive materije i hrana za pse koja sadrži puno kvalitetnih i različitih mesa, ukoliko je pažljivo pripremana, ne sadrži veštačke dodatke.

Zato se za gotovo svaku hranu BARF koncepta može reći da je najbolja hrana za pse!

Drugim pitanjem se zapravo rešava pitanje vitamina, minerala i elemenata u tragovima. Često se sve ove hranljive materije dodaju iz netipičnih izvora zbog cene nabavke.

U boljim hranama se koriste iznutrice, jer su one prebogate ovim nutrijentima. Zato je jako važno upotrebiti sve jestive delove životinje koja ide u hranu. Time se potreba za veštačkim dodacima svodi gotovo na 0.

Ako opet aktivirate logiku i setite se nekih dokumentaraca iz životinjskog sveta, biće vam sasvim jasno zašto vukovi i svi ostali mesojedi prvo pojedu jetru i ostale iznutrice sa svoje lovine – instiktivno znaju da je to jako važno.

Treće pitanje; kada se koriste dehidrirana mesa da bi se podigao nivo proteina, to su često mesna ili (mesno-)koštana brašna, koja dolaze iz kafilerija. Te namirnice prvo nemaju veliku nutritivnu vrednost, a ona je još i dodatno oslabljena visokim temperaturama obrade, koje su neophodne da bi se ubile sve bakterije koje su se usput razvile.

Zato treba znati sve i o tim namirnicama ukoliko je to moguće, jer njihovo poreklo i način na koji su proizvedene mogu biti zabrinjavajući.

Četvrto pitanje je takođe jako važno. Danas, u vreme hiperprodukcije svega, često se jako loše postupa sa životinjama koje se gaje za ishranu ljudi, pa i pasa. Ne samo da se te životinje drže u nehumanim uslovima, nego se neretko hrane neprikladnim hranivima i ili se leče nekontrolisano. Cilj je da se što pre dostigne težina koja je prag za klanje.

Način na koji se životinje gaje i kako se sa njima generalno postupa direktno utiče na kvalitet mesa koje će one dati. Svakako ne želite ni za sebe, a ni za svog psa meso puno antibiotika, hormona i drugih hemikalija kojima tu nije mesto.

Zato je neobično važno da znate odakle dolaze sve namirnice koje su ušle u sastav hrane za pse.

Kriterijumi prema kojima određujemo najbolju hranu za pse

Kada podvučemo crtu, vidimo da su se polako iskristalisali univerzalni kriterijumi prema kojima ćemo utvrditi koja je najbolja hrana za pse u Srbiji.

Ti kriterijumi su:

 • Količina mesa u hrani za pse;
 • Količina svežeg mesa u hrani;
 • Broj vrsta mesa koje su ušle u hranu;
 • Da li su cele životinje ušle u sastav hrane, tzv. WholePrey koncept?
 • Ukoliko hrana sadrži i dehidrirana mesa, koji je njihov kvalitet?
 • Da li se zna poreklo namirnica?
 • Da li su namirnice koje se koriste za određenu hranu za pse pogodne i za ljudsku ishranu u trenutku uključivanja u hranu?

Sada ćemo na osnovu ovih kriterijuma uporediti sve hrane koje su kod nas dostupne i napraviti uži izbor od 3 najbolje. Uz same kriterijume, uzećemo u obzir i cenu hrane i samu njenu popularnost među vlasnicima pasa širom sveta, pa i kod nas.

1. Orijen original – najbolja hrana za pse, šampion bez premca

Granule za pse: Orijen Original
Granule za pse: Orijen Original

Orijen original je definitivni pobednik. To je na srpskom tržištu najbolja hrana za pse. Orijen Original proizvodi se u Kanadi od namirnica koje uzgajaju lokalni farmeri i rančeri i svakom sastojku je poznato poreklo, pa makar to bilа i lavandа ili drugo slično lekovito bilje, čiji je udeo u hrani manji od 0.01%.

Orijen Original je hrana za pse koja je kompaniji koja je proizvodi, Champion Petfoods-u, donela brojne nagrade, od kojih su neke koje se dodeljuju za izuzetna dostignuća u oblasti ljudske ishrane.

To, da se takva nagrada dodeli proizvođaču hrane za pse i mačke, bio je jedinstven presedan, koji je uradio časopis Foods in Canada 2014. godine.

postavljeni kriterijumirezultat
Koliko mesa85%
Koliko svežeg mesa2/3
Koliko vrsta mesa5
WholePrey konceptDa
Kvalitet dehidriranog mesaVisok, dehidrirano na 90° C, visoka nutritivna vrednost.
Poreklo namirnicaPoznato, lokalni rančerski slobodan uzgoj u Kanadi.
Da li su namirnice pogodne za ljudsku ishranuDa

Ispod možete videti i jednu video-demonstraciju u kojoj je pokazan kvalitet namirnica koje se koriste za proizvodnju hrane za pse. Na jednoj strani je Orijen original, a na drugoj nepoznati brend, inače tipični predstavnik komercijalnih hrana.

Orijen original proizvodi kanadska kompanija Champion Petfoods.

2. Acana Grass-fed lamb

Granule za pse: Acana Single Adult Grass-Fed Lamb
Granule za pse: Acana Single Adult Grass-Fed Lamb

Acana grass-fed lamb je završila na drugom mestu. To je hrana koja ima samo jedan izvor životinjskih proteina; u ovom slučaju je to jagnjetina.

To odudara od koncepta koji smo gore objhasnili: da hrana treba da sadrži više vrsta mesa, ali zbog velikog broja pasa sa alergijama na piletinu ili neke druge tipične sastojke hrana za pse, Acana grass-fed lamb jedna je od najprodavanijih hrana visokog kvaliteta u Srbiji.

Acana Grass-fed lamb, bez obzira na to što sadrži samo jedan izvor životinjskih proteina, proizvedena je u Whole Pray konceptu, kao i sve druge hrane koje proizvodi Campion Petfoods.

To znači da pored samog svežeg mesa sadrži i iznutrice (jetru, bubrege, srce…) i hrskavice; praktično celo jagnje. Time se obezbeđuju gotovo sve potrebne hranljive materije, pa veštačkih dodataka, osim: vitamina D3, E, cinka i bakra, nema.

postavljeni kriterijumirezultat
Koliko mesa50%
Koliko svežeg mesa1/2
Koliko vrsta mesa1
WholePrey konceptDa
Kvalitet dehidriranog mesaVisok, dehidrirano na 90° C, visoka nutritivna vrednost.
Poreklo namirnicaPoznato, lokalni rančerski slobodan uzgoj u Kanadi.
Da li su namirnice pogodne za ljudsku ishranuDa

3. Platinum Adult Jagnjetina & Pirinač

Granule za pse: Platinum Adult Jagnjetina & Pirinač
Granule za pse: Platinum Adult Jagnjetina & Pirinač

Platinum hrana za pse se proizvodi u Nemačkoj i proces proizvodnje je jako pažljiv, pa svežina hrane ostaje do samog kraja. Tome doprinosi i to što se hrana nakon proizvodnje ne skladišti u silose, već odmah po hlađenju ide u pakovanja.

Platinum sve svoje hrane proizvodi sa 70% svežeg mesa, a metoda poizvodnje hrane je praktično analogna kuvanju u ekspres loncu. Nakon termičke obrade hrana se hladi, a nakon hlađenja dodaju se hladno ceđenja ulja i lekovito bilje.

Zatim, hrana se seče na kockice i odmah se pakuje u prepoznatljiva i kvalitetna pakovanja, da bi se očuvala svežina.

postavljeni kriterijumirezultat
Koliko mesa70%
Koliko svežeg mesakompletna količina
Koliko vrsta mesa1
WholePrey konceptNe
Kvalitet dehidriranog mesabez dehidiriranog mesa
Poreklo namirnicanepoznato
Da li su namirnice pogodne za ljudsku ishranuDa

Super premijum i Grain free

zitarice za granule za pse

Danas se na velikom broju hrana za pse nalazi marka (natpis) super premijum. To je jedan od marketinških poteza proizvođača hrane koji je prilično efektan i u osnovi mu je kvalitet hrane. Na osnovu toga su se vremenom počele hrane klasifikovati, pa sada postoje i „premijum“ i „super premijum“ i sl. hrane.

To, međutim, ne znači da je hrana sa tom oznakom najbolja hrana za pse i taj natpis nećete naći ni na jednoj od ove 3 hrane koje smo mi označili kao najbolje, tj. ni na jednoj hrani ovih proizvođača. Ali, s obzirom na to da je ta podela po kvalitetu toliko ustaljena, mi smo je dopunili i našom izmišljenom oznakom – ultra super premijum – samo da bismo izdvojili stvarno najbolje hrane iz mase.

Ako pretražujete hranu za pse na na našem sajtu, videćete u filterima oznaku ultra super premijum.

Takođe, danas se govori i o Grain Free hranama, tj. hranama bez žitarica, i one se prilično potenciraju, pa je u poslednje vreme taj atribut postao sinonim za dobru hranu za pse.

Počelo je da se misli da, ako je neka okićena grain free atributom, to automatski znači da je ona najbolja hrana za pse. Međutim, to nije sasvim tačno.

Suve hrane, tj. granule za pse, sadrže ugljene hidrate uglavnom da bi se mogle formirati granule u proizvodnji. Najčešće su za to korišćene žitarice poput kukuruza. Grain free hrane su izbacile žitarice iz upotrebe, ali su zato ubacile krompir, tapioku, skrob i sl. ugljene hidrate.

Ali, kada se podvuče crta, i kukuruz i krompir (uz sve ostale pomenute sastojke) namirnice su sa visokim glikemijskim indeksom. To znači da se i kukuruz i krompir jako brzo vare i da zato brzo dižu nivo šećera u krvi. Taj šećer (glukoza) psi ne mogu potrošiti, pa se sav višak taloži kao masno tkivo i psi postaju gojazni.

Zbog gojaznosti kasnije može da se razvije dijabetes i druge bolesti, ali to je već posebna tema…

Nasuprot tome, ove 3 izdvojene hrane sadrže puno mesa, pa mesta za ugljene hidrate ima jako malo. Plus, naročito u slučaju Orijena i Acane nemesne namirnice koje se koriste su bogate vlaknima, vitaminima i mineralima i imaju nizak glikemijski indeks. To su namirnice poput: sočiva, muskatne tikve, paškanata, šargarepe, blitve i sl.

Bez obzira na to što su ovo izuzetna voća i povrća, sa niskim glikemijskim indeksom, njihov udeo u hranama Champion Petfoods-a je daleko manji od udela koji ima meso.

Zaključak

Ukoliko sami želite da otkrijete koja je najbolja hrana za pse, neku koja bi po vašim kriterijumima bila bolja, imajte u vidu sledeće:

Svaka dobra hrana za pse na deklaraciji ima spisak namirnica koje znate šta su: piletina, ćuretina, smuđ, iverak itd. Ako nasuprot ovome vidite razna brašna ili dehidrirana mesa, treba da vam se upali lampica upozorenja.

Ako ne razumete koji su sastojci hrane koju gledate, ako su vam oni nepoznanica, verovatno je najbolja ideja da je preskočite i da nađete drugu. Preporučujemo vam da pročitate i naš vodič za izbor hrane za pse, verujemo da će vam pomoći.

Imajte na samom kraju na umu i to da, koju god hranu za pse ovih proizvođača koje smo ovde istakli izaberete, nećete napraviti grešku. Mi smo ovde samo izdvojili najpopularnije među najboljim hranama za pse. Možda ćemo listu i proširiti.

One comment

 1. Konačno da neko objasni objektivno i suštinski sve ono što običan smrtnik treba da zna, da ne upadne u kandže biznismena proždrljivaca. Veliko hvala na ovome <3

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Besplatna isporuka

Za vrednost porudžbina već od 2500 RSD

Garancija kvaliteta

Svi proizvodi iz našeg asortimana dolaze sa garancijom.

Vratite ukoliko vam ne odgovara

Imate rok 14 dana za vraćanje pošiljki.

Zaštita ličnih podataka

Svi vaši lični podaci, koje nam ostavljate, 100% su sigurni.